Dags för städfirma

Städfirman skulle precis göra sitt första hembesök hos familjen Åslund. Det var en spännande dag, tyckte de allihop. Särskilt spännande var det nog för Per, pappan i familjen, som var den som introducerat tanken först. Tanken på att skaffa en professionell städfirma som hjälper till med bestyr i hemmet. En idé som inte omedelbart fallit i god jord hos hustrun. Nu höll han alla tummar och tår för att detta skulle bli en succé.

Per spanade ut genom fönstret på gården för att få en god överblick av när städfirmans team kom. Han ville dock inte låtsas som att han brydde sig så mycket, varken för övriga familjemedlemmar eller för sig själv. Han tittade därför i en tidning som låg på köksbordet och sneglade konstant ut genom fönstret. Först när äldsta dottern Miriam uppmärksammade att han höll tidningen uppochner insåg han hur nervös han faktiskt var.

Han viskade till Miriam, som var den enda i köket just då:

  • ”Jag är nervös för det här med städfirman. Men säg ingenting till mamma, ok?”
  • ”Varför är du nervös för en städfirma?” frågade hon fullt rimligt tillbaka.
  • ”Nej, alltså. Jag är inte nervös för städfirman. De är säkert kanon. Nej, jag menar att jag är nervös för hur det ska gå idag. Om mamma kommer att tycka att det är värt det. Jag tycker verkligen att vi ska ha en professionell städfirma här med tanke på storleken på huset. Ja, och hur vi lever förstås. Det… Hej, älskling!”

Mamma Ylva kom in i köket och stannade till på tröskeln med ett flin i mungipan.

  • ”Jaha, vad pratar ni om då? Kan det kanske handla om städfirman som ska komma först om 1,5 timme? Kan det kanske vara så att du är lite nervös för vad jag ska tycka om det?”

Det var en makalöst kvinna. Förmågan att läsa av en annan människa kan inte mätas med någon. Det var så säkert. Per erkände mycket riktigt att valet av städfirma – som ju alltså gjorts av honom – gjorde honom lite nervös eftersom han kände att han inte konsultat resten av familjen tillräckligt. Det var beklagligt.

När ärligheten hade äntrat rummet och korten angående städfirma låg på bordet lossade samtalet en aning. De hade ett konstruktivt samtal om hur de skulle tänka kring firman, ekonomiskt och också hur den kunde gynna deras liv. Det finns en anledning till att man brukar säga att ärlighet varar längst, tänkte Per när han såg städfirmans bil rulla upp på grusplanen.

Nu var det dags.